perjantaina, joulukuuta 4

All good things come to an end

On niin vaikea katsoa äitiä silmiin tai edes sinne päin kun se puhuu. Sillä nykii suu. Pahasti. Se oire alkoi silloin joskus vuosi sitten kun äiti joutui psykiatrille meidän muiden toimesta. Puhui hulluja ja laitettiin avohoitoon.

Joku aika sitten kysyin äidiltä tuosta nykimisestä. "en mää voi sille mitään, hmph", oli vastaus. Se siitä asian nostamisesta pöydälle. Mistään ei voi puhua. Se alkaa tuntua jo todella pahalta. Äiti tekee paljon asioita joista pitäisi puhua, mutta niistä ei saa eikä voi puhua. Se ahdistaa äitiä.

****************

Haluan antaa omalle lapselleni ikimuistoisen joulun. Joulupukki on tilattu ja muitakin asioita ajateltu jo valmiiksi. Haluan että lapsi uskoo vielä joulupukkiinkin ja tonttuihin ja joulun taikaan. Lapsuuden joulut ovat parasta aikaa. Näin aikuisena se ei enää tunnu enää samalta kuin lapsesta voi tuntua.

Mutta meidän äiti haluaa välttämättä pilata sen taian lapselta. Viikko sitten hän puhui joulupukista minulle kun lapsi leikki siinä vieressä. "Niin onko se X teille joulupukkina?"tokaisi siinä sitten(X=sukulainen). Kiva. Tänkjuu äiti! Selvä salaisuus tollo! Ei vielä joulupukin olemassaolon salaisuuden paljastumista ennen kuin lapsi edes kunnolla tajuaa koko juttua...! Olin raivona.

Tänään sitten äiti istui auton kyydissä, lapsi takapenkillä, minä ajoin. "Ostin tuossa jo sinulle ja X:llekin joululahjoja" (X=lapsi). No voi kiitos taas rakas äiti! Joulupukki ne lahjat tuo, usko jo jumalauta! lapsi kuuntelee takapenkillä, eikä usko kohta jouluun ollenkaan.

3 kommenttia:

  1. Äitisi on sairas ihminen - liekkö sekin osittain vaikuttaa siihen ettei ehkä tajua aina mitä suustaan päästää? En tietenkään voi sanoa että asia on näin, mutta tuli vain mieleen.
    Ikävää kyllä että vie lapselta uskon joulupukkiin, kuitenkin kun nuin pienelle lapselle se on niin kohokohta - nähdä sen silmät loistavan kuin tähdet kun pukki tulee, saa lahjoja:)

    VastaaPoista
  2. Kyllä Elli, sairaus vaikuttaa, kaiken pahan alku ja juuri. Mukava meille muille, ja vielä kivempaa lapselle että sairas mummo puhuu ties mitä.

    VastaaPoista
  3. :( Soon ikävää..
    Kuitenkin kun se joulupukki on niin tärkeä osa joulua lapselle!

    VastaaPoista