sunnuntaina, marraskuuta 29

Haparointia

En meinannut uupumukseltani jaksaa tulla edes kirjoittamaan kuulumisia tänne, mutta sitten pakotin itseni. Enhän sitä ole kenellekään velkaa, mutta yritän pitää blogia pystyssä (vaikka edes hatarasti). Nyt ei ole aikaa levätä yhtään. Ja se kyllä alkaa näkymään. Alan olla aika kypsä totaaliseen romahdukseen. Päivä päivältä raahustaan velvoitteiden kanssa painiskellen iltaan. Useimmiten tuntuu pahalta, joskus ihan ookoolta, mutta viime päivinä enemmän pahalta. Sellaiselta ettei jaksaisi edes kynää käsissä pitää.

Olen yksinkertaisesti uupunut. Liikaa duunia, liikaa velvoitteita ja vastuuta. Ennen kaikkea vastuuta. Isoin vastuu mitä voi olla, on vastuu toisesta ihmisestä. Ja jos se ihminen on polvenkorkuinen, huolehtimisvelvollisuus sitä suurempi.

Itseäni en jaksaisi kannatella, saati toista tai muita.

Tuleeko burn out hiljaa hiipien vai yhtäkkiä? Olen vähän huolissani itsestäni. 3 viikkoa oli taukoa etten käynyt psykologilla, kunnes hänen lomansa oli pidetty ja aikataulut osuivat yksiin viikko sitten. Otin puheeksi edellisen ja sen kuinka pieni kielellinen lipsaus sai minut surulliseksi. Psykologi pyysi anteeksi että oli möläyttänyt typerästi ja päätimme että jatkan siellä käyntiä. Eipä tässä muitakaan vaihtoehtoja ole.

Tuntuu vaan että se 45 minuuttia ei riitä tämän kaiken läpijauhamiseen. Tarvitsisen paljon enemmän kerralla aikaa. Samalta tuntuu kuin ajatus katkaistaisiin ajan päätyttyä ja joku tärkeä asia voi jäädä päättämättä. Käsittelemättä kokonaan. Pintaa raavitaan, mutta muuhun ei jää aikaa.

Toivon kuitenkin että saan avun ennen kuin on liian myöhäistä. Haluan uskoa että asiat järjestyvät, tavalla tai toisella. Toivon että pärjään omilla jaloillani ainakin niin kauan että saan lapseni kunnialla isoksi. Lasta tässä siis eniten ajattelen. En haluaisi pienen viattoman nähdä äidin romahdusta.

Edelleenkin vedän aika hyvin ja suurin osa ihmisistä ei tiedä mitään tästä rämpimisestä. Ei, vaikka kohtaisin heidät joka päivä. En halua enkä osaa puhua niin, että väsymys otettaisiin vakavasti eikä jatkettaisi eteenpäin olan kohahduksella. Parempi olla siis hiljaa ja leikkiä että kaikki on hyvin vaikka tuntuisi että lyyhistyn tähän paikkaan.

7 kommenttia:

  1. Mitä psykologi sanoi uupumisen tunteista?
    Olethan hänelle kertonut?
    Printtaa vaikka tämä kirjoituksesi ja näytä hänelle!

    Olen huolissani!
    Elä yritä pitää kulisseja, se on tuplasti rankempaa kuin totuuden kertominen, pahentaa vain uupumista ja huonoa oloa ... Ota taukoa opiskelusta; voit sitä jatkaa kun paremmin aikaa ja voimia!

    Sinun pitää olla itse kunnossa, jotta voit huolehtia muista. Eli priorisoi itsesi, nyt, heti! Onko mitään, mitä voisin täältä kaukaa tehdä?

    ISO HALI!

    VastaaPoista
  2. MaaMaa, voiko kaltaisiasi ihmisiä ollakaan <3 kiitos, tuollaiset sanat merkitsee todella paljon.

    Olen puhunut uupumuksestani ja kertonut että voisin vain nukkua. Uni on aina niin syvää, että tuntuisi sen olevan ikuista. Uupumuksen ja stressin takia psykologin pakeille hakeuduinkin. Kuunteluapua saa, muttei mitään konkreettista. Kaipaisin irtiottoa arjesta, lepoa ilman huolehtimista muista. Toive on kuitenkin niin iso pienen lapsen äidille, että sitä ei kehtaa edes kuiskata.

    VastaaPoista
  3. Voit hakea sairaslomaa, esim. kevään olisit sairaslomalla ja jatkaisit syksyllä?
    Keräisit voimia nyt itseesi, etkä uuvuttaisi kaikella itseäsi - tiedät varmaan itsekkin ett jos palat ihan loppuuun, seuraukset eivät välttämättä ole hyvät, paraneminen voi olla rankempaa ja pitempää :(
    Itse jätin koulun kesken aikoinani masennuksen takia, en jaksanut enää yksinkertaisesti - olen nyt ollut huimat 2v ''saikulla'' yritän päästä ensi syksynä koulunpenkille!

    VastaaPoista
  4. Kuiskaa! Aaneen!
    Vaikka se ehka tuntuu ettei kehtaa, niin parempi myontaa nyt kuin katua kohta... Sinulle pikkubreikki merkitsee paljon!
    Miehesi, tai joku ystavistasi varmasti voi hoitaa lastasi vaikka yhden viikonlopun, tai edes vuorokauden, etta paaset ottamaan irti ja NUKKUMAAN.

    Parempi hallitusti priorisoida asiat, kuin yhtakkia olla tilanteessa ettei pysty tekemaan mitaan...

    VOIMIA ja pyyda ystavilta apua!
    Kylla joku ihan varmasti ojentaa sen auttavan kaden. Jos ma oisin Suomessa, niin tulisin heti hoitamaan lastasi ja paasisit(te) irti arjesta!

    VastaaPoista
  5. Olen taas niin sanaton ihanista lauseista..! Kiitos niistä.

    Olin tänään psykologin pakeilla ja siinä samalla tajusin että se uupumus iskee aina viikonloppuisin. Kotona. Siis aina kotona. Olen lopen kyllästynyt hautautumaan viikonloppuisin lapsen kanssa tänne neljän seinän sisälle. Psykologi kysyi - Olisiko parempi että saisit olla yksin ja lapsi jossain hoidossa esim. tukiperheessä? Mutta sitä en halua, en missään nimessä!

    Haluan tehdä omia juttujani ja levätä, mutta haluan myös lapseni olevan läsnä samassa paikassa. Kaipaan seuraa aikuisista ja kavereita lapsille. Sellaisista henkilöistä jotka voisivat viettää meillä enemmänkin aikaa. Pitää seuraa lapsille, jotten minä olisi se ainoa viihdyke.

    Tulin siis viisaammaksi, mutta edelleenkään en tiedä kuinka tuo toive toteutuisi.

    Koulua en voi nyt jättää kesken. Sitä ei voi jatkaa enää syksyllä, vaan kurssi on kertaluonteinen. Koulu on minulle hyvä piristys arkeen. Pitäisi kuitenkin saada kotiasiat luistamaan paremmin, ettei ne koulutyöt tuntuisi niin raskailta kaiken päälle. Työharjoittelujaksoa on vielä jäljellä reilu kuukausi.

    Kiitos ihanat! :)

    VastaaPoista
  6. Loysin tieni tanne MaaMaan blogin kautta. Kolahti kohdalleen 1) ulkomainen puoliso (ei samasta maasta missä asumme) 2) uhmaikäinen (4,5 v tytto) 3) tunteet ja tuulet ei ihan kohdallaan (virallisesti masentunut vuoden verran ilman "syytä")

    Voimia, halauksia ja terapeuttini sanoin: muista että olet "human being not human doing"

    tulen tänne vastakin, jos sopii - merkitsin jo itseni lukijaksi

    Heljä

    VastaaPoista
  7. Moikka Heljä ja tervetuloa lukemaan! Kiva saada uusia lukijoita :)

    Erittäin viisas lause joka kiteyttää kaiken" human being not human doing". Miksei sitä neuvoa osaa toteuttaa käytännössä?

    VastaaPoista