lauantaina, elokuuta 22

Riippuvaisuutta

Äiti ostaa hurjat määrät maitoa. Äidin on pakko saada päivittäin tupakkaa, kahvia ja maitoa. En tiennytkään että maitoon voi jäädä koukkuun. Kysyin kerran äidiltä, että joisitko kerrankin ruoan kanssa vettä maidon sijaan, niin vastaus oli "en pysty". Onko se lie enemmänkin sitten pakkomielle? Mitä tapahtuu jos ei saakaan maitoa ruoan kanssa? Mikä pelko se mahtaa olla...

On pelottavaa mistä kaikesta ihminen voikaan tulla riippuvaiseksi. Päihteiden ja kofeiinin lisäksi. Ja jos joku riippuvuus päihitetään, tilalle astuu usein joku muu riippuvuus.

Peliriippuvuus
Seksiriippuvuus
Nettiriippuvuus
Puhelinriippuvaisuus
Läheisriippuvuus
Kipuriippuvaisuus
Adrenaliiniriippuvuus

"Vaikka mitään kemiallisia aineita ei nautita, aivojen välittäjäaineisiin nämä riippuvuudet ja niitä vakavammat addiktiot vaikuttavat samansuuntaisesti kuin päihteet. Ne saavat aikaan dopamiinitulvahduksen ja nopeasti syntyvän mielihyvän tunteen. Ja tähän kun tottuu, himo kasvaa."

Nykyaika mahdollistaa riippuvuuden mitä erilaisimpiin asioihin. Itse olen ainakin osittain riippuvainen netistä ja puhelimesta. Tupakanpolton lopetin heti raskaaksi tultuani. Sitä ennen poltin n. 10 vuotta. Mietin tuliko tilalle sitten jokin muu riippuvuus...Ei nyt onneksi heti tule mieleen. Tai sitten se on jotakin hyvin tiedostamatonta.

Mitä tapahtuisi jos netti kaatuisi koko maailmasta ja puhelimen käyttö lopetettaisiin? Menisimmekö aivan sekaisin jos hukkaisimme kaikki tuttavat naamakirjasta ja nopean yhteydenpidon puhelimella. Kauhukuvat siintävät mielessäni.

Olen ainakin joskus kärsinyt myös läheisriippuvuudesta. Rakkaudenkaipuussa tarrauduin mustasukkaisena poikaystävääni kuin elämän viimeiseen oljenkorteen. Olo oli turvaton ilman sitä toista. Sitä on sivullisen erittäin vaikea ymmärtää. Menettämisen pelko eli arjessa. Olin sisältä rikki. Yritin korvata lapsuuden rakkaudettoman elämän poikaystävän rakkaudella ja rakkauden eteen oli taisteltava.

Mistä sinä olet, tai olet ollut riippuvainen?

5 kommenttia:

  1. Itse kärsin varmaan ainoastaan puhelin- ja nettiriippuvuudesta. En osaa läheisistä olla riippuvainen kun olen yksinäinen, ei ole pahemmin ktn live elämässä.

    Mutta toisaalta esim. parempi joku puhelinriippuvuus nuorilla kuin että päihde- tai huumausaineriippuvuus :O Tosin tuntuu että nuoriso oppii kaikkeen, ns. turhanpäiväsyyyteen tulemaan riippuvaiseksi! Ei yksi 30vuotta sitten oltu riippuvaisia kuin kavereista - joiden kanssa leikkiä vaikka kuurupiiloa, mutta tuskimpa sitä tänä päivänä enää osataan, saati kirkonrottaa tms.?

    VastaaPoista
  2. En koe niitä varsinaisesti riippuvuuksiksi, jos pidän tosi paljon lukemisesta, kirjoittamisesta ja aamukahvista :)

    VastaaPoista
  3. Aada: Muistan omasta lapsuudetsa kun kaverille mentiin vaan kylään ilman mitään soittamisia tai sopimisia. Nykyään soitetaan, varataan kalenterista tilaa ja katsotaan sitten vielä sovittuna päivänä keritäänkö. Surullista.

    Netti vie suuren osan ajasta monelta ihmiseltä. Mitä muuta hyödyllistä sitä voisikaan tehdä sillä ajalla...

    Kimmeli: En usko että lukemiseen ja kirjoittamiseen voi varsinaisesti jäädä koukkuun, mutta kahviin voi ;) Pitäminen on luultavasti asia erikseen joka tapauksessa sillä "vain pitämistään" asioista voi irrottautua milloin vain, eikös? :) Myös rutiinit ovat asia erikseen.

    VastaaPoista
  4. Mä käytän päivittäin nettiä, mutta pystyn kyllä olemaan ilman jos on muuta tekemistä. Lomilla en yleensä koske tietokoneeseen, ellei nyt suorastaan "tyrkytetä".

    Ilman ystäviä ja kavereita en kyllä osaisi olla; tartten ihmisiä ympärilleni; jossei nyt aina fyysisesti ympärille, niin ainakin niin että teidän mistä heidät löytää ja miten saa yhteyden!

    Tottakain joskus on kivaa olla yksin, mutta ei "jäädä yksin".
    Riippuvaisuus on kuitenkin aika negatiivinen sana, enkä mitenkään voi liittää negatiivisuutta ystävyyteen.
    Tarvitsen ystäviä!
    Riippuvainen en taida olla varsinaisesti mistään... juon kyllä kahvia, mutta ei päiväni kaadu jos en kuppia saakaan - aina en edes "muista" juoda kahvia. :)

    VastaaPoista
  5. MaaMaa: Riippuvaisuus on kyllä negatiivinen sana ja piirre. En usko että ystävistä voi olla riippuvainen jos kaikki soljuu normaalisti eikä mitään ahdistelujuttuja synny :D Aloin tässä miettimään ystävyyden vaikeita puolia, mutta pistän siitä aiheesta erillisen postauksen jossain vaiheessa.

    Tietokoneen ja puhelimen kyllä unohtaa helposti jos on jotain muuta mukavaa puuhaa (kuten lomamatkoilla). Toisessa ympäristössä unohtaa kaikki muutkin rutiinit helposti. Ulkomailla asuessa unohdin nopeasti suodatinkahvin kun oli pakko ja join mukisematta pikakahvia ja teetä :)

    VastaaPoista